Kliminstructie

De instructieweekenden zijn voor klimmers met halervaring die buiten willen leren voorklimmen (klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen). Aan het begin van het weekend kijken we wat je al kunt en wat je nog wilt/moet leren. We passen de instructie zo goed mogelijk aan aan je niveau en wensen. Je klimt samen met een gediplomeerd NKBV instructeur, waarbij we streven naar een verhouding één instructeur per twee deelnemers.

De instructieweekenden hebben primair tot doel om je veilig kennis te laten maken met het buiten voorklimmen en om je op te leiden tot zelfstandig klimmer. Daarbij horen onder andere (voor)klimtechniek, touwtechnieken, standplaatsen, abseilen, communicatie, veiligheid en lezen van de route. Als je nog geen enkele ervaring met voorklimmen hebt is het verstandig om eerst een keer aan een instructiedag bij Monte Cervino mee te doen of de beginnerscursus rotsklimmen te volgen. Je leert dan de basis touwtechnieken in een overzichtelijke omgeving, alvorens met een klimweekend in België mee te gaan. 

Ook klimmers die geen ambitie hebben om zelfstandig klimmer te worden maar die graag onder begeleiding van een instructeur buiten willen klimmen zijn welkom bij de instructieweekends. Of gevorderde klimmers die graag hun technieken willen bijslijpen. Echter, bij overinschrijving krijgen de beginnende klimmers die het klimvaardigheidsbewijs OV tot doel hebben voorrang. 

Materiaal
Klimmateriaal zoals klimgordel, hulptouwtjes, abseilacht en karabiners kun je bij ons huren. Materiaalhuur is in de prijs inbegrepen. Voor klimtouwen wordt ook gezorgd. Voor klimschoentjes dien je zelf te zorgen. Zorg verder ook voor warme kleding en regenkleding.

Overnachten
We overnachten in een hut, op een camping of op een bivakveld. Bij overnachten op een camping moet je zelf een tent, slaapzak en matje zorgen. We koken gezamelijk. 

Vervoer
Voor het vervoer regelen we een carpool. De kosten voor het meerijden worden onderling per auto bepaald. Bij sommige weekends kan het zijn dat we een busje huren, bijv. waneer weinig auto's beschikbaar zijn.

De kosten bedragen € 60,00. Dit bedrag wordt tijdens het weekend aan de organisator betaald.
Inclusief: organisatie, instructie, materiaalhuur, avondeten zaterdag, ontbijt en lunch zondag en de overnachting.
Exclusief:  kosten voor het vervoer, verzekering en klimjaarkaart. 

Elke deelnemer dient lid te zijn van de NKBV, een bergsportverzekering te hebben afgesloten en moet een klimjaarkaart hebben. Verzekering en klimjaarkaart kun je via de NKBV site bestellen.

Graag uiterlijk een week van te voren opgeven! Bij kortere termijn even contact zoeken met de organisator. Bij opzeggen op een dusdanig laat moment dat er er reeds kosten zijn gemaakt worden deze in rekening gebracht. Ben je op het laatste moment onverhoopt verhinderd meld je dan altijd af bij de weekendorganisator!

Het aantal beschikbare plaatsen is afhankelijk van het aantal klimkaarten en het aantal beschikbare instructeurs. Met name dat laatste is soms reden dat niet iedereen mee kan. Zij die niet mee kunnen krijgen voorrang op het eerstvolgende kliminstructieweekend.

Gezondheid
Om aan een klimactiviteit deel te nemen is een medische keuring niet verplicht. Maar mocht je medicijnen gebruiken of een aandoening hebben die het beoefenen van de bergsport zou kunnen belemmeren of gevaar zou kunnen opleveren, dan dien je dit bij inschrijving te vermelden! 
Wij gaan er van uit dat je voorafgaand aan de inschrijving het een en ander hebt besproken met je arts en het normaliter geen probleem is dat je deelneemt. Bij twijfel kan je arts contact opnemen met de medische commissie van de NKBV: medisch@nkbv.nl

Ondanks het akkoord van je arts heeft de hoofdverantwoordelijke kliminstructeur het laatste woord, als ter plaatse blijkt dat er gezondheidsproblemen optreden. De leiding kan je (gedeeltelijk) uitsluiten van verdere deelname. Dit geldt overigens voor iedere deelnemer.

Zelfstandige klimmers
Als er nog klimkaarten beschikbaar zijn kunnen ook zelfstandige klimmers zich opgeven. Zij gaan dan mee onder de voorwaarden van een gevorderdenweekend. Zolang er voldoende instructeurs zijn krijgen deelnemers aan de instructie voorrang boven de zelfstandige klimmers.

Ons doel is je op te leiden tot zelfstandig klimmer of het klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen. Hiertoe wordt je op eigen verzoek beoordeeld door een bevoegd kliminstructeur. De beoordeling vindt plaats tijdens het klimmen en duurt meestal een dag. Soms wordt het oordeel van een tweede instructeur gevraagd. Wanneer je voor de beoordeling geslaagd bent krijg je het klimvaardigheidsbewijs OV en kun je met gevorderden weekends en rocksport weken mee.

 

Kliminstructie dagen

Bij een kliminstructiedag geven we een dag instructie op de klimmuur monte Cervino bij Bergschenhoek (Outdoor Valley). Een kliminstructiedag is een ideale manier om je op een kliminstructieweekend voor te bereiden. Het is zelfs aanbevolen om eerst aan één of meer kliminstructiedagen deel te nemen alvorens met een kliminstructieweekend mee te gaan. Er wordt "op maat" instructie gegeven, tenzij anders vermeld. In principe gaan 1 of 2 deelnemers met een instructeur op stap die kijkt aan welke instuctie behoefte is. De instructie kan zijn: zekeren, naklimmen, voorklimmen, standplaatsbouw (beperkt) en reddingstechnieken (beperkt). Net als bij de instructieweekends is het hoofddoel om mensen kennis te laten maken met buiten klimmen en op te leiden tot zelfstandig klimmer.

We beginnen rond 11 uur en stoppen rond 17 uur. Een organisator kan hiervan afwijken. De organisator zal in de week voorafgaand aan de instructiedag contact opnemen en meer informatie verstrekken. Voor klimtouw wordt gezorgd en het is mogelijk om klimgordels, slinges, karabiners en prusiktouwtjes van de regio te lenen (bij de kosten inbegrepen). Klimschoenen zijn niet noodzakelijk, maar wel prettig. Indien gewenst kunnen deze bij de klimhal gehuurd worden (niet inbegrepen in de kosten). De kosten bedragen 17,50 euro. Dit is inclusief toegang tot de klimhal, huur materiaal en instructie.

Instructeurs die deelnemen (en dus niet instructie geven) aan een instructiedag, bijvoorbeeld reddingstechnieken, krijgen korting en betalen dan slechts 9 euro.