Pasen voor gevorderden: Ith

Pasen voor gevorderden: Ith

Vindt plaats op tot en met

Verkenning van een minder bekend gebied

We gaan er drie dagen op uit, natuurlijk met de regiowok in de bagage. We gaan dit keer gezellig naar de Ith. Dit gebied bestaat uit een aantal torens van kalkzandsteen op een heuvelrug. De meeste routes moeten zelf afgezekerd worden. Alleen in passages die gevaarlijk zijn (niet te beveiligen met eigen zekermateriaal) zijn dan haken geplaatst. Er zijn ook wel enkele routes die volledig behaakt zijn, maar die zijn flink in de minderheid.

Een aantal puntjes ter informatie:

  • Het gebied is beschreven in een topo die je in de NKBV webshop kunt kopen. Houd rekening met de levertijd.
  • Er staat veel informatie over het gebied op de website https://ig-klettern-niedersachsen.de.
  • Houd rekening met de sluiting van een aantal rotsen vanwege vogelbroed. Bekijk de actuele stand van zaken hier.
  • Wie geen 'echte' topo wil kopen kan waarschijnlijk met deze topo nog wel uit de voeten, ook al is deze al wat jaartjes geleden samengesteld binnen onze regio..
  • De meeste routes bevatten slechts een enkele tophaak bovenaan de route. Deze zit rechtstreeks in de rots geboord. De lokale ethiek is zo dat hierop niet wordt omgebouwd naar 'laten zakken'. De laatste klimmer gaat altijd abseilen om slijtage aan de tophaak te voorkomen. Als meerdere mensen de route klimmen kunnen de eerdere klimmers zich laten zakken over een karabiner.
  • Als waardering van de moeilijkheidsgraad wordt niet de Franse waardering gebruikt, maar de UIAA waardering. Zie hier voor een omrekentabel. Daar zijn trouwens ook vele apps voor.

Kosten: ca. € 35 exclusief reiskosten (gemaakte kosten voor camping en eten worden achteraf verrekend).

Alleen voor klimmers met klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen. 

Contactpersoon: Esther Kornaat