Klimmen in de jungle

Vorige
Klimmer Esther schrijft over haar klimtrip naar Suriname.

Door: Esther Kornaat

In 2009 was ik voor het eerst in Suriname. Ik was uitgenodigd voor de bruiloft van een schoolvriendin. Mijn liefde voor Suriname werd toen geboren. De ongerepte jungle is overweldigend, de gastvrijheid ongekend en het eten overheerlijk. In 2015 klom ik voor de eerste keer. Ook mijn liefde voor het klimmen groeide snel. In het begin alleen binnen in de hal, een paar jaar later ook buiten. Het klimmen heeft mij geleerd dat ik meer kan dan dat ik denk, dat ik niet bang hoef te zijn om te falen en dat een beetje angst heel gezond is.

Dat er in Suriname beklimbare rotsen waren wist ik al lang en vanaf het eerste moment dat ik dat wist was het mijn droom om daar te klimmen. Dat er iemand zo gek zou zijn om die rotsen toegankelijk te maken voor het sportklimmen had ik nooit gedacht. Tot ik in 2020 hoorde over Climbing Suriname. Via Instagram volgde ik de ontwikkelingen. Samen met Climbing for a Reason en de lokale bevolking zijn de rotsen schoongemaakt, behaakt en toegankelijk gemaakt. Lokale klimgidsen en rangers van het Amazone Conservation Team vormen nu het Climbing Suriname Team en bieden nu samen tours aan voor toeristen en klimmers. In Paramaribo hebben zij de eerste boulderhal en op 2 scholen zijn bouldermuurtjes gebouwd waar de stadse bevolking kennis maakt met het klimmen. De klim-community groeit gestaag maar de politieke en economische ontwikkelingen in het land hebben ervoor gezorgd dat sporten een luxe is die weinig mensen zich kunnen veroorloven. Maar een groep gepassioneerde klimmers heeft plannen om op meerdere plekken in de stad muurtjes om te bouwen tot boulderwanden zodat de op straat hangende jeugd een laagdrempelig alternatief geboden wordt. Ze hopen zo de klimcultuur te verspreiden en de klimcommunity uit te breiden.

Voordat ik afgelopen februari naar Suriname ging heb ik contact gezorgd met NKBV Haaglanden en Clean Climber. De NKBV heeft een aantal buitensportmaterialen geschonken en Clean Climber oa. een groot aantal klimschoenen. Clean Climber heeft Climbing Suriname inmiddels ook opgenomen in hun Re-use programma. Ik heb mijn bijdrage kunnen leveren door het geven van techniekworkshops en het begeleiden van buiten-klimtrips.

Suriname is ongeveer 4 keer zo groot als Nederland en heeft iets meer dan een half miljoen inwoners. Ongeveer 80% is tropisch regenwoud en deel van de Amazone. Ebbatop heeft een hoogte van 720m en heeft nu 7 goed behaakte singlepitch routes, die starten op 500m. De weg ernaartoe is een avontuur op zich. Het is 5u van de stad en 2,5u vanaf de geasfalteerde weg in een grote 4x4 tot de weg ophoudt. Na een wandeling van ongeveer 1,5 uur kom je aan op een plek waar niemand anders dan de klimmers komen. Ebbatop is deel van het Van As-van Wijck gebergte, basalt steen en behoort tot het leefgebied van de Matawai. In samenwerking met ATC en de lokale dorpsbewoners biedt Climbing Suriname nu klimtrips aan. De omgeving van Ebbatop heeft de potentie zich te ontwikkelen tot een prachtig klimgebied, met boulders, multipitches, via Ferratas en een hike naar de top met een adembenement uitzicht. Ontwikkelingen van Climbing Suriname volg je op Instagram en Facebook. Wil je meer informatie? Mijn contactgegevens zijn bekend bij het bestuur van NKBV Haaglanden.